– Veličanstvena mlada misa vlč. Ivana Ereiza

Vođen mladomisničkim molitvenim geslom „Ljubav nas Kristova obuzima!“  (2 Kor 5,14) vlč. Ivan Ereiz proslavio je ove nedjelje, 2. srpnja u rodnoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica, svoju Mladu misu, prvo samostalno Euharistijsko slavlje kao Kristov svećenik.

     U zajedništvu sa svećenicima i bogoslovima među kojima je bio i župnik Mario Matijević, bivši župnici Župe Nova Bukovica vlč. Branko Šipura i vlč. Dražen Akmačić te mr. Anđelko Košćak Rektor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

     Svečanom slavlju prethodila je trodnevna priprava: prvog dana misu je predvodio dr. sc. Ivan Dodlek viši asistent na Katedri za filozofiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Idućeg dana euharistijsko slavlje je predvodio vlč. Dražen Akmačić ekonom Požeške biskupije, a slavlje je glazbeno popratio Katedralni zbor iz Požege. Nakon mise Euharistijsko klanjanje predvodio je vlč. Boris Divković svećenik koji je ponikao iz ove Župne zajednice.  Zadnji dan priprave svetu misu je predvodio vlč. Antun Toni Štefan nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih dijela u Hrvatskoj i dugogodišnji misionar u Africi.

     Slavlje mlade mise započelo je roditeljskim blagoslovom ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Potom je uslijedila procesija do posebno uređenog vanjskog prostora na kojem se odvijalo liturgijsko slavlje, u kojoj su sudjelovali članovi KUD-ova sa područja župe, njegovi roditelji i sestra te Svećenici, Bogoslovi i ministranti. Po ulicama Nove Bukovice mještani su prozore svojih domova ukrasili cvijećem i svetim slikama te su i na taj način pokazali radost i ushit povodom  mladomisničkog slavlja. Među brojnim pukom, mladomisničkom svetom Euharistijskom slavlju prisustvovali su i Načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun i zamjenik Tomislav Dereš,  Saborski zastupnik Tomislav Žagar te predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija i Vijećnica Ana Nedić.

     Homiliju je održao mr. Anđelko Košćak, Rektor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U homiliji vlč Anđelko Košćak istaknuo je važnost svećeničkog poziva. „Uvijek trebamo biti svjesni Krista staviti na prvo mjesto. Krist je put istina i život i za njim želimo ići. Njega želimo slušati jer znamo da je to put koji vodi prema radosti vječnoga života i kao svećenici smo na osobit način pozvani da svakoga čovjeka privodimo na taj put, da mu otvaramo riječ Božju, da riječ Božju svakome čovjeku s ljubavlju i poštovanjem i strpljivošću razlažemo, tumačimo da bi u konačnici mogli biti baštinici vječnoga života. Svećenik je uzet od svijeta, da bi bio tu posrednik pred bogom za taj isti svijet, da za taj isti svijet moli, da za taj isti svijet pred Bogom zagovara.“

     Na kraju Euharistijskog slavlja pročitan je Apostolski blagoslov Svetog Oca pape Franje mladomisniku Ivanu Ereizu. U ime župne zajednice mladomisniku je uručena slika. Nakon toga mladomisnik se obratio okupljenim vjernicima, te se zahvalio Bogu, nebeskoj majci Blaženoj Djevici Mariji na daru svećeništva. Zahvalio se svojim roditeljima i sestri, rodbini i prijateljima, braći svećenicima i bogoslovima, časnim sestrama i župnoj zajednici te svima koji su na bilo koji način doprinijeli na putu prema svećeništvu, kao i na organizaciji ovako lijepog Euharistijskog slavlja.

     Podržimo vlč. Ivana Ereiza molitvama i zaželimo mu neka ga na njegovom svećeničkom putu prati obilje Božjeg blagoslova!

Back to top