– Dvorište vatrogasnog doma u Novoj Bukovici sigurno

Šest mjeseci od preuzimanja vlasti u Novoj Bukovici i tri mjeseca od najave rješavanja problematike oko  neeksplodirane granate, koju je najavio načelnik Tomislav Bračun na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Nova Bukovica održanoj u povodu blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velike Gospe, i Dana Općine, uspješno je okončana priča o granati u vatrogasnom dvorištu Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Novoj Bukovici. Nakon nekoliko započetih, ali nedovršenih inicijativa da se istraži i ukloni projektil koji je 1991. godine pogodio vatrogasno dvorište, to je napokon i učinjeno.
Naime, 22.11.2017. do kraja su provedene aktivnosti lociranja, pronalaska i uklanjanja potencijalno ubojitog sredstva iz vremena Domovinskog rata, na mjestu na kojem su tadašnji vatrogasci i branitelji vidjeli kada je projektil sa neprijateljskih položaja iz smjera Četekovca/Balinaca pao i zabio se u zemlju, nekoliko metara od prostorija DVD-a Nova Bukovica Brezik. Ratne 1991. godine, tijekom rujna, listopada i studenoga bilo je više neprijateljskih napada na Novu Bukovicu, kada je na mjesto ispaljeno mnogo projektila iz smjera neprijateljskih snaga. One su padale po dvorištima i vrtovima, a jedna je pala i u vatrogasno dvorište, sigurno ne slučajno na svega pet metara od mjesta gdje su se nalazili Hrvatski branitelji. Mještani i vlasti su znali da se opasno sredstvo nalazi u vatrogasnom dvorištu, no nije se znalo o kakvom se točno projektilu radi, niti da li je eksplodirano ili ne, niti se do sada pristupilo trajnom i konačnom uklanjanju opasnosti.
Tijekom srpnja i kolovoza općinski načelnik Tomislav Bračun i zamjenik načelnika Tomislav Dereš, upoznali su se s ranijim postupanjima i dokumentacijom bivših općinskih vlasti, koje su pokazale interes i djelovale na rješenju ovoga problema. Nakon toga stupilo se u kontakt s načelnikom policijske postaje Slatina, gospodinom Krunoslavom Sertićem, koji je pokazao iznimno razumijevanje, kako bi se ovaj problem napokon riješio. Nakon razgovora i sastanka načelnika s djelatnicima MUP-a u PP Slatina s policijskim službenicima specijaliziranima za protueksplozivno djelovanje, uslijedio je dogovor o potrebnim tehničkim i ostalim uvjetima kako bi se problem riješio. Angažirana je jedinica za protueksplozijsku zaštitu MUP-a, djelatnici Hitne medicinske pomoći Virovitičko-podravske županije, radnici koji su radili na poslovima iskapanja i vatrogasna jedinica DVD-a Nova Bukovica-Brezik i osiguran je pijesak za eventualno uništenje sredstva na mjestu iskapanja.
Uz stručno djelovanje službenika protueksplozijske zaštite PU Virovitičko-podravske županije identificirano je i istraženo mjesto pada projektila, gdje su na dubini od oko 1 metra pronađeni fragmenti i zrno topovske ili tenkovske granate kalibra 85 mm, koja je ipak pri padu eksplodirala. Napokon je otklonjena svaka sumnja oko eksplozivne naprave za koju se je vjerovalo da predstavlja opasnost, jer je lokacija pada u naseljenom mjestu. Prijetnja nije bila samo članovima DVD-a već i ostalom stanovništvu koje redovito koristi prostorije DVD-a, a u blizini je osnovna škola, crkva i državna cesta D2, kojom svaki dan prolaze mnogobrojna vozila. Sve potrebno za ovu akciju kao i sve troškove vezane za nju podmirila je Općina Nova Bukovica, što je obuhvaćalo radni stroj i radnika s ručnim alatom za kopanje, nazočnost ekipe Hitne medicinske pomoći kao i trošak dobave pijeska.
Za 100. obljetnicu postojanja DVD-a, 2004. godine, u Novoj Bukovici bilo je planirano srušiti staro spremište i sagraditi novo za vatrogasnu opremu i vozila, a što nije bilo moguće upravo iz razloga sumnje na postojanje neeksplodirane granate, no sada bi i za dobrovoljno vatrogasno društvo trebali započeti sigurnija i lijepša vremena jer u narednom periodu Općina Nova Bukovica ima u planu nabavu navalnog vatrogasnog vozila i obnovu doma, te je od velike važnosti da su se napokon otklonile i najmanje sumnje oko eksplozivne naprave.

Back to top