– XXI. križni put mladih Požeške biskupije

Nepregledna kolona mladih slijevala se je u nedjelju 31.3.2019. godine prema župnom dvoru u Novoj Bukovici. Zastali su okrijepiti se na putu drugog dana XXI. križnog puta mladih Požeške biskupije koje se održalo 30. i 31. ožujka 2019. godine na relaciji Podravska Moslavina – Čačinci – Slatina pod geslom „Učitelju – gdje stanuješ?“ (Iv 1,38). Dužina rute križnoga puta iznosila je 49 kilometara.

Program križnog puta započeo je u subotu, 30. ožujka u 8:00 sati u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Podravskoj Moslavini. Prvi dan križnog puta završio je svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva u Čačincima gdje se je i prenoćilo u školi. Iz Čačinaca se u nedjelju ujutro krenulo prema Slatini gdje je križni put završio u crkvi bl. Ivana Merza večernjim euharistijskim slavljem koje je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

Na križnom putu, prolazeći kroz mjesta naše općine, Dobrović, Miljevce, Brezik i Novu Bukovicu, uz pjesmu i molitvu mladi su svima nama željeli posvjedočiti Krista Spasitelja svojim hodom u molitvi i zajedništvu. Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. No osim spomena Isusove muke, kroz hod na ovom križnom putu, mladi su, ali i svi ljudi koji su se susretali sa kolonom, mogli razmotriti što je Bog učinio za nas ljude i za naše spasenje. Iz ljubavi prema nama ljudima, grešnicima Bog je poslao Spasitelja, koji je iz ljubavi hodao od sela do sela, od grada do grada i naviještao Radosnu vijest, iz ljubavi je ozdravljao, iz ljubavi činio čudesa, praštao grijehe, trpio izrugivanja i mržnju. Iz ljubavi je ostavio blizinu najljubaznije Majke kojoj je mač probo srce, Majke, žalosne pod križem. Iz ljubavi osjetio je blizinu učenika koji je u srcu snivao izdaju. Uvijek i sve je govorio iz ljubavi, jer ljubav je Njegova narav, i zato što je vjerovao svim srcem da Božja ljubav nema granica, jer je ona vječna i sigurna. Tu ljubav su nam svojim hodom kroz mjesta naše općine posvjedočili mladi Požeške biskupije.

Back to top